ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ

ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΓΙΟ ΑΝΔΡΕΑ

Ο Άγιος Ανδρέας είναι μια γραφική κωμόπολη, χτισμένη στις παρυφές ενός λόφου κοντά στη θάλασσα, δίπλα από ένα κάμπο κατάφυτο από ελιές. Βρίσκεται πάνω στο δρόμο για το Λεωνίδιο και απέχει 9 χιλ. από το Άστρος. Στο σημείο αυτό τελειώνει το φαράγγι της Ζαμπάνιτσας και εκβάλει προς τη θάλασσα ο ποταμός Βρασιάτης.
Είναι το κεφαλοχώρι της περιοχής και κατοικείται κυρίως από Τσάκωνες. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει συνεχή ανάπτυξη και πληθυσμιακή αύξηση. Όμορφα πετρόκτιστα και καλοδιατηρημένα σπίτια, η «τσακώνικη πάστρα» είναι ανάγλυφη στα σπίτια και στα δρομάκια του Aγίου Aνδρέα.. Στα καφενεία του χωριού μπορεί να ακούσει κανείς τους γηραιότερους να μιλούν την Τσακώνικη διάλεκτο. Στο κέντρο της κωμόπολης είναι η κεντρική πλατεία με την μητροπολιτική εκκλησία Αγ.Kωνσταντίνου και Eλένης .Γύρω υπάρχουν καφενεία, ταβέρνες και εμπορικά καταστήματα. Πολύ πράσινο και ωραίες παρακείμενες παραλίες συνθέτουν την εικόνα του Αγίου Ανδρέα.

Λιμάνι Αγίου Ανδρέα

Σε απόσταση 3 χιλ. είναι η Παραλία του Αγίου Ανδρέα με γραφικό λιμανάκι, ωραία θέα προς το Μηρτώο πέλαγος και το Άστρος και αξιόλογη καθαρή παραλία. Λειτουργούν ταβέρνες και το καλοκαίρι γνωρίζει ζωηρή κίνηση.

Η Αρχαία Ανθήνη

Στην παραλία του Αγίου Ανδρέα και δίπλα στη θάλασσα υπάρχει βραχώδης λόφος, το “νησί του Άγιου Ανδρέα”, με λείψανα αρχαίου οχυρωμένου οικισμού. Σύμφωνα με την επικρατούσα άποψη ο οικισμός ταυτίζεται με την αρχαία πόλη Ανθήνη. Σώζονται τμήματα από τον εξωτερικό περίβολο με πύργους του 5ου-4ου αιώνας. π.Χ. Αργότερα η πόλη μεταφέρθηκε χαμηλότερα προς τη θάλασσα, όπου σώζονται υστερορωμαϊκά ερείπια και συμπληρωματική οχύρωση από τους βυζαντινούς χρόνους. Κοντά στο κάστρο σώζεται μισό κατεστραμμένο τοξωτό λιθόκτιστο γεφύρι.

Ιδανικός προορισμός kite surfing 

Η παραλία του Αγ. Ανδρέα Κυνουρίας αποτελεί ένα από τα καλύτερα kite spot της χώρας μας. Βρίσκεται περίπου 190 χιλιόμετρα από την Αθήνα και θα χρειαστείτε περίπου 2 ώρες για να φτάσετε. Στο σημείο αυτό το θερμικό φαινόμενο που εμφανίζεται ενισχύει την ένταση του αέρα ο οποίος έχει συνήθως διεύθυνση ΝΑ ή ΝΝΑ και δημιουργεί ιδανικές συνθήκες για kite. To spot είναι αρκετά ασφαλές, καθώς αν δεν μπορείτε να ορτσάρετε ο αέρας θα σας πάει προς την παραλία που βρίσκεται στο παράλιο Άστρους . Η θάλασσα έχει μικρό και καθόλου ενοχλητικό chop το οποίο όσο πλησιάζετε στην παραλία μειώνεται και δημιουργείται flat. Ωστόσο καλό είναι να μην πλησιάζετε πολύ την παραλία καθώς έχει σπιλιάδες . Ρωτήστε τους ντόπιους kiters πως στήνουν καθώς είναι λίγο ιδιόμορφος ο τρόπος που επιλέγουν να απογειώσουν τους αετούς. Για να μπορέσετε να πάτε έχει λίγο χωματόδρομο μπορείτε όμως να παρκάρετε στο λιμανάκι που βρίσκεται δίπλα και να πάτε από την παραλία με τα πόδια.http://kitespots.gr/

Κοντά στην παραλία βρίσκεται το μετόχι της μονής Ορθοκωστάς, που αποτελείται από μικρή εκκλησία αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και ένα ψηλό πύργο, πιθανά ενετικής κατασκευής. Και τα δύο κτίσματα φέρουν επιγραφές ανακαίνισης, 1714 και 1715 αντίστοιχα. Όχι μακριά, διατηρείται ακόμη παλαιό πετρόχτιστο τοξωτό γεφύρι, στο ποταμό Βρασιάτη. Αξιόλογα, ζωντανά και πολλά είναι εδώ τα πανηγύρια: των πολιούχων Κωνσταντίνου και Ελένης, του Αϊ-Γιώργη, της Υπαπαντής και των Αγίων Αποστόλων.

Κοντά στον Άγιο Ανδρέα στο δρόμο για το Λεωνίδιο, βρίσκεται το Αρκαδικό Χωριό. Σε μικρή απόσταση (3 χιλ.) είναι το χωριό Κορακοβούνι. Ανάμεσα περνά ο ποταμός Βρασιάτης ο οποίος έχοντας διασχίσει το όμορφο φαράγγι της Ζαμπάνιτσας (που απέχει 5 χιλ. από τον Άγιο Ανδρέα) εκβάλει στο Μηρτώο πέλαγος. Από τον Άγιο Ανδρέα ξεκινά δρόμος που οδηγεί στα χωριά Πραστό (12 χιλ.) και Καστάνιτσα (16 χιλ) όπως και στο μοναστήρι της Ορθοκωστάς.